Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Podbrdské muzeum

Rožmitál pod Třemšínem je malebné městečko v podhůří Brd, které si díky svému historickému a kulturnímu dědictví získává stále více pozornosti. Jedním z míst, které by žádný návštěvník neměl vynechat, je Podbrdské muzeum. Toto muzeum není jen obyčejným místem, kde jsou vystaveny historické artefakty, ale je skutečnou bránou do minulosti regionu, jeho tradic a unikátních příběhů, které formovaly životy místních obyvatel.

Pokud plánujete návštěvu Rožmitálu a hledáte ubytování, Penzion Panský dům je ideální volbou. Ať už přijíždíte s rodinou, přáteli nebo na romantický pobyt, náš penzion nabízí komfortní prostředí, odkud můžete snadno objevovat krásy tohoto regionu. A právě Podbrdské muzeum by mělo být jednou z prvních zastávek vašeho výletu.

Historie a zaměření Podbrdského muzea

Původní Podbrdské muzeum se nacházelo v budově Základní umělecké školy J.J. Ryby a označovalo se jako Brdský památník. Dominantou muzea býval chrám sv. Víta ze stébel žitné slámy v měřítku 1:60, který se je k vidění i v novém muzeu. Včetně toho v byla a je v muzeu největší sbírka vyřezávaných erbů v Čechách a k muzeu stále patří jedna z největších soukromých historických sbírek vozidel značky Aero na světě.

Nynější prostory obývá Podbrdské muzeum od roku 2010. Více než před 630 lety stával na tomto místě mlýn – alespoň dle dochovaných písemných pramenů. Tento mlýn nesl název Podbranský mlýn a měl dvě vodní kola. Po rozsáhlém požáru nebyl mlýn obnoven. Naopak zde působila firma Ferrum, jenž se zabývala železářským průmyslem. Po firmě Ferum se zde otevřela firma Roko, kterou si zde založil V. Tomášek a Ing. Kašpárek. Rožmitálské kovozávody se soustředily na produkci třífázových elektromotorů a elektrických svařovacích strojů.

Provoz převzali synové majitelů a otevřeli si zde Kovoprůmyslové závody, jenž do roku 1943 vyráběli kovový nábytek a vzduchotechniku. Za druhé světové války byl podnik opět nucen podílet se na výrobě generátorů a dřevoplynu pro nákladní a osobní automobily.Po válce přesel podnik pod n. p. Agrostroj Prostějov a výrobní program se rozšířil o další produkty. Postupem let se k budově přikoupila i sousední budova, kde se nacházela obrobna, dále se sem přemístil provoz Chodských pil a slévárny. Provoz pod Agrostrojem zůstal až do roku 2000, kdy byl komplex budov prodán městu Rožmitál pod Třemšínem.

Expozice muzea jsou zaměřeny především na historii a přírodní krásy podbrdského regionu. Mezi ně patří následující expozice.

Expozice Pánů z Rožmitálu

V této expozici se dozvíte o Pánech lvech z Rožmitálu, zejména o Johance z Rožmitálu, jejím bratrovi Lvu z Rožmitálu a jeho synovi Zdeňku Lvu z Rožmitálu. Expozice je doplněna interaktivními prvky jako jsou videonahrávky promítané přímo v expozici, ale i trůn, meče nebo například kostýmy, které si zde každý může vyzkoušet a vyfotit se v nich.

Expozice Jak se žilo na Podbrdsku

Expozice Jak se žilo na Podbrdsku pojednává o krajině a o lidech. Návštěvníci se dozví něco o krásné brdské krajině, významných osobnostech, ale i významných řemeslech. Kterým bylo zejména cvokařství. Dominantou expozice je model Chrámu sv. Víta v poměru 1:60, jenž je vyroben z žitné slámy, ale také sbírka erbů vyřezaných do habrového dřeva.

Expozice Jakub Jan Ryba

Celé jedno patro je věnované expozici Jakuba Jana Ryby, učitele a skladatele, který se na Rožmitálsku proslavil. Expozice je řazena chronologický od Rybovo mládí až po jeho časy v Rožmitále a tragický konec. Pozorovat můžete například i barvy stěn, u kterých si můžete všimnout, že žlutá symbolizuje radost a jeho dětství, šedá pak jeho další, o něco depresivnější životní etapu. Expozice je doplněna filmem o Místech spojených s J.J. Rybou a Život J.J. Ryby. Je zde i dotykový počítač s ukázkami Rybovy hudby.

Expozice „Aerovek“

Jedna z největších sbírek Aerovek se nachází v komplexu Podbrdského muzea. K dispozici je okolo 40 automobilů od modelu Aero 500 z roku 1929 až po poválečný model Aero Minor z roku 1948.

Interaktivní výstava

Každé léto je v muzeu připravena speciální interaktivní výstava, která je cílena na malé i velké návštěvníky. V minulých letech se jednalo například o Skauting, Retro Gaming nebo Historické cukrárny. Na letošní rok si pro Vás muzeum připravilo Výstavu kostiček Lego. Přijďte se podívat na modely okolních památek a postavit si cokoliv, co Vás napadne!

Proč navštívit Podbrdské muzeum?

Podbrdské muzeum nabízí návštěvníkům jedinečnou možnost nahlédnout do života a historie místních obyvatel. Zajímavé expozice jsou navíc doplněny o interaktivní prvky, které ocení nejen děti, ale i dospělí. V muzeu probíhají také pravidelné tematické výstavy a kulturní akce, takže každý měsíc můžete objevit něco nového. Podbrdské muzeum je proto ideálním místem nejen pro milovníky historie, ale i pro ty, kteří hledají zábavu a poučení v přátelském prostředí.

Ubytování v Panském domě

Po dni stráveném objevováním místních pokladů, jako je Podbrdské muzeum, není nic lepšího než se vrátit do příjemného prostředí Panského domu. Náš penzion nabízí komfortní a stylové ubytování, které vám poskytne skvělou základnu pro další výlety po okolí. Můžete si odpočinout v našich útulných pokojích a nasbírat energii na další den plný dobrodružství. Penzion Panský dům se nachází v samotném srdci Rožmitálu, což znamená, že vše důležité máte doslova na dosah ruky.